C 29 февраля по 31 марта в Национальном музее природы и этнографии открыта IX ежегодная выставка, посвященная празднованию Мэрцишора — праздника начала весны, который издавна отмечается в балканских странах.

Как и каждый год, к концу марта (30 числа) сотрудники музея предлагают общественности поддержать красивую традицию: привязать мэрцишор, который носится в течение всего праздника, к ветвям деревьев в Ботаническом саду.

EXPOZITIA DE MARTISOARE. Editia a IX-a

De pe 29 februarie pîna pe 31 martie 2012 în incinta Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala va fi deshisa pentru  vizitatori expozitia anuala dedicata sarbatorii Martisorului. Expozitia devenita traditionala propune spre vizionare, atât martisoare vechi, pastrate în colectiile Muzeului, cât si martisoare noi, confectionate de purtatorii acestui obicei în urbe si mediul rural.

Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala îi invita pe toti cei care confectioneaza martisoare sa participe la organizarea expozitiei. Doritorii pot aduce lucrarile la Muzeul National, Sectia Relatii cu Publicul, pâna la 27 februarie pentru a completa una din cele mai mari expozitii anuale de acest fel. Relatii: 24-00-56; 23-88-68.

Obiceiul stravechi al Martisorului, ca simbol al sosirii primaverii si al regenerarii naturii, este legat de începutul Anului Nou Agricol, celebrînd trecerea de la iarna la primavara. Conform traditiei, în prima zi de primavara  oamenii îsi prindeau  martisoare pâna la rasaritul soarelui. Batrânii spun ca martisoarele trebuiau  confectionate în ajunul zilei de 1 Martie sau în dimineata acestei zile. Martisoarele traditionale se faceau din 2 fire de lâna, de culoare alba si rosie, rasucite într-un singur snur. Erau predestinate în primul rând  copiilor, tinerilor, în special fetelor. Se legau la gât sau încheietura mânii în speranta ca purtatorul sa fie sanatos, aparat de  deochi,  farmece si boli. Dupa credinta populara, oamenii care poarta martisoare „nu mai sunt pârliti de soare”, devin mai voinici si mai frumosi pe parcursul întregului an. Tot cu ajutorul martisorului se trece  peste Zilele Babei Odochia. Obiceiul este cunoscut mai multor popoare din centrul si  sud-estul Europei (Bulgaria, Macedonia, Serbia, Grecia).


Martisoarele se poarta timp de o luna, ca apoi sa fie legate de crengile copacilor în floare, obicei cu dubla semnificatie – omul sa fie „balai” si frumos ca floarea pomului, pomul sa aiba puterea omului pentru a da roade bogate.

Ca în fiecare an, propunem publicului la sfârsitul lunii (30 martie) sa aduca martisoarele purtate la Muzeu pentru a le lega de pomii din Gradina Botanica, conform obiceiului.

Organizatori:

  • MUZEUL NATIONAL DE ETNOGRAFIE SI ISTORIE NATURALA
  • CENTRUL NATIONAL DE CONSERVARE SI PROMOVARE A PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL

источники: muzeu.md, allfun.md

3 марта 2012 г.
posters.md
Отзывы
    Оставить отзыв
    Уведомить о понижении цены
    Обратный звонок

    Пожалуйста, укажите ваш номер телефона, мы вам перезвоним.